Yenilik Araştırmasında Zamanlamanın Önemi

Bir buluşun yeniliğinin kontrolü, buluşunuzun yeni olup olmadığının saptanması için yapılır. Eğer buluş fikrinizi sağlam temeller üzerine oturtmadan yenilik araştırmasına başlarsanız birçok kişinin sizinle benzer fikirlere sahip olduğunu görmeniz olasıdır. Dolayısıyla sonuç hayal kırıklığı olabilir…

 

Bir buluşun yeniliğinin kontrolü, buluşunuzun yeni olup olmadığının saptanması için yapılır. Eğer buluş fikrinizi sağlam temeller üzerine oturtmadan yenilik araştırmasına başlarsanız birçok kişinin sizinle benzer fikirlere sahip olduğunu görmeniz olasıdır. Dolayısıyla sonuç hayal kırıklığı olabilir.

 

Buluşun temelleri henüz atılmışken yapıla yenilik araştırmasının bir diğer dezavantajı da ilk buluş fikrinin ortaya atıldığı zaman ile buluşun gerçekleştiği zamana kadar geçen aranın kimi zaman çok uzun olmasıdır. Bu süre içinde bilginiz dahilinde olmayan pek çok yeni yayın ortaya çıkabilir ve buluşunuzun yeniliğini ortadan kaldırabilir.

 

Diğer yandan, araştırmada geç kalınması da buluşunuzu gerçekleştirecek seviyeye gelmişken bir başkasının aynı konuda sizden daha önce ve daha iyi bir buluş gerçekleştirmesi sonucunu doğurabilir. Bu durumda buluşu getirdiğiniz son noktaya kadar yapmış olduğunuz harcamalar ve harcadığınız enerji boşa gidecektir.

 

Bundan dolayı, yenilik araştırması için en doğru zaman, düşüncenizi topladığınız ve işlevleri test ettiğiniz zamandır. Ancak bu araştırma kesinlikle imalata geçmek için bir prototipe çok para ve zaman harcamanızdan önce yapılmalıdır. Bu aşamaya geldiğinizde artık yenilik araştırması için zaman gelmiştir. Yenilik araştırmasından elde edilen sonuca bağlı olarak, bundan sonraki kararınız buluşunuzu geliştirmeyi bırakmak ya da devam etmek olacaktır.

 

Yenilik araştırması, buluşun geliştirmeye devam edilmesi ya da sonlandırılması için gerçekçi verilerin elde edilmesini gerektirir. Bunun için de Almanya, Fransa, Japonya, ABD, Çin gibi sanayileşmiş ülkelerin patent veritabanlarına ya da Avrupa Patent Ofisi’nin veritabanına erişmeli ve araştırmanızı bu noktalarda derinleştirmelisiniz. Tabi ki seçmeniz gereken anahtar kelimeler, analiz etmeniz gereken istemler şahsen yapılacak bir yenilik araştırmasında sizi yanlış yönlendirebilir. İstem analizi, buluşun koruma kapsamını tespit etmenizi sağlar. Ancak kullanılan teknik terimler ya da geniş kapsamlı açıklamalar sizin buluşu yanlış yorumlamanıza sebep olabilir. Bundan dolayı bir patent ofisi tarafından yapılan yenilik araştırması sizi sonuca daha kısa yoldan ve doğru bir şekilde ulaştırır.

 

Peki, araştırmanın bir patent ofisi tarafından yapılmasını istiyorsanız vermeniz gereken esas bilgiler nelerdir? Mucitlerin çoğu genellikle teknik eğitim görmüş veya teknik düşünen insanlardır. Dolayısıyla büyük ölçüde teknik resimlere güvenirler. Ancak teknik resim bir araştırmanın net bir sonuç doğurabilmesi için tek başına yeterli değildir. Bu yüzden araştırmayı yapacak uzmanın elinde gelişmenin şimdiki durumunu açıklayan bilgiler, olası iyileştirmeler, iyileştirmeleri gerçekleştireceğiniz yöntem/ler, buluşu gerçekleştirmenizi sağlayacak parçaların önem sırasına göre bir listesinin bulunması araştırmanın sonucunu daha başarılı kılacaktır. Verilen bilginin doğruluğu oranında araştırmanın da kalitesi ortaya çıkacaktır.

 

Araştırmanın sonuca ulaşmasının ardından esas itibarı ile karşılaştırma işlemiyle yeniliğin değerlendirilmesi gerekir. Genel olarak yapılan yaygın hata yalnızca çizimlerin karşılaştırılmasıdır. Doğru sonuca ulaşmak için özellikle ana istem/ler ile korunmak istenen buluşun unsurları belirlenmelidir. Yenilik araştırması sayesinde zaten yapılmış bir başvuru yapmaktan kurtulabilir, bu sayede ileriye dönük yapacağınız yüksek maliyetli harcamaları azaltabilirsiniz. Başvuru ve üretim öncesi attığınız adımların sırasının önemini göz ardı etmeyin. Önce buluş fikrinizi geliştirin, ardından buluşunuzun yeni olup olmadığını araştırın!

 

Merve YILDIRIM

Elektronik Mühendisi

Patent Vekili

merve@orbisvista.com.tr

www.orbisvista.com.tr

06 Haziran 2012 Çarşamba

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.