Yavru Köpek İle Yeni Hayata Merhaba – Yavru Köpeğinizin Eğitimi

Yavru köpek eğitiminin en önemli adımlarından biri, ailenizin yeni ferdi yavru köpeğinizin adını öğrenmesi, adının öğretilmesidir. Yavru köpeğin adı ile çağrılması, çağrıldığında gelmesi, adına karşılık vermesi ve adını bilmesi önemlidir. Bu durum yavru köpeğinize yapmaması gereken bir şeyi yaptığında, uyarıcı bir komut vermeniz veya onu hemen çağırabilmeniz için gereklidir…

 

Yavru köpek eğitiminin en önemli adımlarından biri, ailenizin yeni ferdi yavru köpeğinizin adını öğrenmesi, adının öğretilmesidir. Yavru köpeğin adı ile çağrılması, çağrıldığında gelmesi, adına karşılık vermesi ve adını bilmesi önemlidir. Bu durum yavru köpeğinize yapmaması gereken bir şeyi yaptığında, uyarıcı bir komut vermeniz veya onu hemen çağırabilmeniz için gereklidir.

 

Yavru köpek eğitimin ikinci adımı; artık aile bireylerinizden biri olan köpeğinizin ev içinde sizin yaşantınıza uyum eğitimidir. Ev içinde uyum eğitimi, köpeğinizin tuvalet eğitimi ile başlar. Yavru köpeğin ev içinde ve dışında ihtiyacını giderebilmesi için kazandırılması gereken alışkanlıklar dizisine tuvalet eğitimi denilir. Yavru köpeklerin gerekli aşıları tamamlanmadan evin dışına çıkarılmaması gerektiği bilgisinden hareketle bu alışkanlığın ev içinde de kazandırılması gerekmektedir.

 

Yavru köpeğinize tuvalet eğitimi kazandırılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; kararlılık ve sabırdır. Köpeğinizi her gün aynı zamanda, aynı öğün saatlerinde besleyerek, yavru köpeğinizin sindirim sistemini düzenleyebilir, tuvalet ihtiyacını giderme zamanını daha iyi tahmin edebilirsiniz.

 

Köpeğiniz yemeğini yedikten kısa bir süre sonra, tuvalet ihtiyacını karşılayabileceği alana (iç mekanda sizin tarafınızdan tanımlanmış – dışarıda ise uygun olabilecek bir mekan) ihtiyacını gidermesi için götürülmelidir. İhtiyaç sırasında yavru köpeğiniz ile birlikte kalmak ve sadece ihtiyacını gidermeye odaklanmak, odaklatmak önemlidir. Eğer yavru köpeğinizi ihtiyacını görmesi için dışarı çıkaracaksanız zamanı doğru planlamalısınız. Yani, siz de dışarı çıkılmadaki amacın tuvalet ihtiyacını görmek olduğunun bilincinde hareket etmelisiniz. Dışarı çıkma zamanını; oyun süresindeki kadar uzatmayın. Aksi halde yavrunuz tuvalet ile oyunu birbirine karıştırıp, kafasının da karışmasına neden olursunuz.

Yavru köpeğinizi dışarıya çıkardığınızda, her seferinde aynı yerlerde dolaştırmalısınız. Bu durumda dışarı çıkıp, tuvalet ihtiyacını giderme olgusunu daha çabuk kavrayacaktır.

Ev içinde sizinle uyumlu yaşaması için köpeğinizi eğitirken alan tanımlaması yapmalısınız. Yavru köpeğinizi eve getirir getirmez, ona evde yalnız olduğunda, kendi bölgesinin neresi olduğunu, yatağının, mama kabının nerede olduğunu, uyuyacağı, dinleneceği ve kalabileceği yerin neresi olduğunu öğretmeye başlayın.

Yavru köpeğinizin eğitiminde önem taşıyan bir diğer konu da köpeğin hataları ya da istenilmeyen davranışlarına karşı sizin nasıl bir tavır içinde olmanız gerektiğidir. Köpeğiniz kaza ile bir şey yaptığında, ceza olarak ona sadece “Hayır!” demelisiniz.

Ona sert davranmamalı, hatasını; sabırlı bir şekilde göstererek, motivasyonunu bozmayacak şekilde düzeltme yoluna gitmeli, yavru köpeğimizin özgüvenli bir şekilde, yetişmesinde yardımcı olunmalıdır.

 

Yazar Hakkında

1989 yılından beri evcil hayvan sektöründe çalışmalar yapan Güngör Çilli’nin köpek eğitimi ve bakımı hakkında yurt içi ve yurt dışı sertifika ve diplomaları bulunuyor. Köpek eğitimi ile ilgili detaylı bilgi için kendisiyle iletişim kurabilirsiniz.  E-posta: gungorcilli [at] gmail.com – Tel: 0(536) 671 10 83

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kedi, Köpek Maması ve PetShop Alışveriş Kuponları – Aralık, 2023

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.