Vajinal Mantar Enfeksiyonu ve Tedavi Edilmezse Riskleri

Yetişkin kadınlarda hayatlarının bir bölümünde ve hemen hemen % 75’lik civarında vajinal mantar görülebilir. Genellikle gebelik döneminde, antibiyotik tedavisi sonrasında ortaya çıkabilir ve bu nedenlerle oluşan mantarların tedavisi kolay ve çabuk olur. Fakat kronik olarak gelişen mantar enfeksiyonları hem cinsel açıdan hem de psikolojik olarak sorunların oluşmasına neden olabilir.

Vajinal mantarlarda en sık karşılaşılan candida albikans adı verilen mantar türleridir. Hastaların neredeyse % 70 – % 80’ inde bu mantar gözlenir. Bu türde oluşan mantarlar vajinal kandidiyazis olarak adlandırılır.

Candida albikansın erkeklerde üretilmediği için cinsel yolla bulaşması mümkün değildir.ancak erkeklerde de birçok çeşit mantar hücresi bulunduğundan dolayı eşlerin birlikte tedavi edilmesi uygun görülür.

Vajinal mantar iltihaplarına neden olan candida albikans nasıl bulaşır?

Vajinal mantarlar genellikle dışarıdan bulaşmaz. Hastanın vajinasında yer alan maya hücreleri birçok nedenden dolayı aktif hale gelebilir. Aktif hale gelen maya hücreleri de mantar enfeksiyonlarına yol açar. Bu nedenle dışarıdan bulaşma gibi bir şey söz konusu değildir. Çok nadir görülse de cinsel temas ile de bulaşabilir. Evli olmayan ve hayatında hiç cinsel ilişkiye girmeyen kızlarda bile vajinal mantarlar oluşabilir. Hatta kız çocuklarında bile görülebilir.

Vajinal mantarların riskleri nelerdir?

Vajinal mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse riskler doğurabilir. Bazı mantarlar vajinada herhangi bir belirti ile oluşum göstermez. Bazı faktörlerden dolayı aktif hale gelebilir ve klasik belirtilere yol açar.

Vajinal mantar oluşumuna etkin faktörler nelerdir?

  • Şeker hastalığı: Kontrol edilemeyen diyabet hastalarında idrar ve vajinal akıntılarda şeker düzeyi artış gösterir ve bu durum mantar oluşumuna zamin hazırlar.
  • Doğum kontrol için rahim içine uygulanan spiral: Kesinliği tam olarak kanıtlanamamıştır. Fakat kandidiazise neden olan predispozan unsuru olarak kabul edilmektedir.
  • Hormonal ilaçların kullanımı: Östrojen ve progesteron içerikli ilaçların tüketimi kandidiazis mantarının oluşumunda etkili faktörler arasındadır.
  • Naylon kıyafetler: aşırı kilolu kadınlarda naylon iç çamaşırı giyimi vajinal bölgede sıcaklığın ve nem oranının artışına yol açar. Bu durumlarda mantar oluşmasına yol açar. Bu durumlarda oluşan mantarlar daha sonra tekrar ortaya çıkmak için eğilimlidir.

TAVSİYELER

Vajinal mantar problemi yaşayan insanların bu sıkıntısından kurtulması için hazırlanan tecrübe birikimiyle oluşturulmuş bu linkteki DOĞAL VAJİNAL MANTAR TEDAVİSİ e-kitabı size rehber olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.