Birçok site sahibi, dünyanın parasını verip yazdırdığı özgün yazılara rağmen, beklediği sonucu alamıyor. Paranın boşa gitmesi bir yana, hayatta en değerli şeyimiz olan “zaman” da boşa harcanmış oluyor. Değersiz ve yararsız “özgün” içerikten sonuç alınması bekleniyor; zaman geçiyor, sonra yeniden paralar ve zamanlar harcanıyor, doğru olanı buluncaya kadar yapılan deneme yanılmalarla geçen zaman içinde, yüzlerce başka site, sizin sitenizin önüne geçmiş oluyor. Peki, neden böyle oluyor? Bu konudaki en önemli soru şu: Arama motorlarının kriterlerini göz önüne alıp bir şeyler yapmaya çalışırken, sizin kriterleriniz neler?
Herkesin bildiği gibi, web sitenizin arama motorlarındaki sıralamada dikkat çekici bir yere sahip olması, çok önemlidir. Öyleyse, sitemizi hemen üst sıralara taşıyalım; ama bunu nasıl yapacağız?
Başta Google olmak üzere bütün arama motorları, internet sitelerinin sırasını belirlemek için çeşitli ölçütler (kriterler) kullanır. Bizim sitemizin üst sıralarda yer alması için, bu ölçütlerin neler olduğunu bilmemiz, asla yeterli değildir. Önemli olan, bu ölçütlerin bizden beklediklerini gerçekten yerine getirebilmek, hakkını tam olarak verebilmek, yeterli düzeyde ve etkili bir şekilde gerçekleştirebilmektir.
Bu kriterlerin en önemlisi, sitemizde özgün ve kaliteli içeriğin bulunmasıdır. Bu yazıyı okuduğunuza göre, buraya kadar anlatılanları zaten biliyorsunuz ve özgün içeriğin öneminin farkındasınız demektir. Bu amaçla, belirli bir ücret ödeyerek, sitenize özgün içerik sağlayabileceğinizi de biliyorsunuz.
İnternette, siteniz için ücret karşılığı özgün yazılar yazmak için, sizin bağlantı kurmanızı bekleyen çok sayıda “yazar” var. Tamam da, bu yazarlar acaba nasıl yazar? “Özgün ve düzgün makale” yazdırmak için yazar seçiminde nelere dikkat etmelisiniz?
Sizin de Doğru Kriterleriniz Olmalı
Birçok site sahibi, dünyanın parasını verip yazdırdığı özgün yazılara rağmen, beklediği sonucu alamıyor. Paranın boşa gitmesi bir yana, hayatta en değerli şeyimiz olan “zaman” da boşa harcanmış oluyor. Değersiz ve yararsız “özgün” içerikten sonuç alınması bekleniyor; zaman geçiyor, sonra yeniden paralar ve zamanlar harcanıyor, doğru olanı buluncaya kadar yapılan deneme yanılmalarla geçen zaman içinde, yüzlerce başka site, sizin sitenizin önüne geçmiş oluyor.
Peki, neden böyle oluyor?
Bu konudaki en önemli soru şu: Arama motorlarının kriterlerini göz önüne alıp bir şeyler yapmaya çalışırken, sizin kriterleriniz neler?
Gerçekten de arama motorlarının kriterlerini karşılayan bir şeyler mi yapıyorsunuz, yoksa kendinizi kandırıp, paranızı ve zamanınızı boşa mı harcıyorsunuz?
Eğer ücret karşılığı makale yazdırırken, sizin kriteriniz “kalite” değil de fiyat ise; “ucuz mala para verecek kadar zengin değilim” sözünü hatırlamanızda yarar var.
Siz makale yazarınızı seçmek için “fiyat” kriterini kullanmak istiyorsanız; her ürün gibi, yazıların da kalitesine göre fiyatlandırıldığını unutmayın. Örneğin, 2012 yılı itibarıyla, kelime başına 1 kuruştan daha aşağı ücrete razı olan bir makale yazarıyla anlaşma yaptıysanız, sevinmeden önce iyi düşünün. Kelime başına 2 kuruş ücret ödenen yazıların bulunduğu bir siteyle asla başa çıkamayacağınızı bilin.
Yine de, siz “ben düşük ücretle yazacak iyi bir yazar bulabilirim” diyorsanız; sitenize gerçekten yararlı olacak kalitede yazıları, belki kelime başına 1,25 ile 1,5 kuruş arasında bir ücretle yazdırabilirsiniz. Eğer yazının konusu uzmanlık gerektiriyorsa, kelime başına 4 – 5 kuruştan daha azına, uzman yazısı elde edemeyeceğinizi unutmayın.
Ucuz Etin Yahnisi…
Bu konuda doğru cevaba kolayca ulaşmak için, ücretli makale “yazar”larının hepsinin aynı düzeyde olmadığını hatırlamakta yarar var. SEO’ya ve dile yüzde yüz hâkim olan yazarlar yanında, kulaktan dolma SEO bilgileriyle ve çat-pat bir anlatım diliyle “makale yazarı” diye ortaya çıkanlar da var ve ne yazık ki bu ikinciler çoğunlukta.
Herhangi bir konuda konferans verecek olan bir konuşmacıya, öncelikle şu tavsiye edilir: “Konuşacağın konu hakkında, anlatacağından çok daha fazla bilgi topla. Öyle ki, konuşmanda kullanmadığın bilgiler, konuştuklarından kat kat fazla olsun. Kullanmadığın o bilgiler, kullandığın bilgilerle yaptığın konuşmanın gücünü arttırır.”
Aynı bu şekilde, SEO yazısı yazdıracağınız yazarların da, eğitimli, kültürlü, bilgili, birikimli kişiler olmasına dikkat edin.
Aşağıdaki duyuru, bir ücretli makale “yazar”ımızın, ünlü bir forum sitesinde yer alan mesajından alınmıştır, lütfen dikkatle okuyunuz:
«siten de özgün yazılarmı Lazım . sitenizde Ki özgün seo makalesini ,kelime fiyatı 0,75 kuruş fiat ile yasabilirm .seoya ve imlaya sağdık kalarak yazarım .pm.Leri bekliyorum . »
Sıradan yazım kurallarından bile habersiz, cümle kurmaktan aciz bir “yazar”ın yazıları ile sitenizi yükseltmek yerine, batırırsınız. Acınacak durumda bir dil yapısı ile ancak acınacak durumda siteler ortaya çıkar. Siteniz için istediğiniz şey, “negatif SEO” değilse; “yazarım” demekle yazar olunmayacağını unutmayın. Az veya çok bir para ödeyeceksiniz; amacına ulaşmazsa, en düşük fiyat bile size çok pahalıya gelebilir.
Örneğin, yukarıdaki duyuruda geçen “sadık” kelimesinin, “sağdık” şeklinde; “fiyat”ın “fiat” şeklinde yazılması yüzünden ve diğer dil yanlışları yüzünden, Google’da başarıyı ıskalayıp, sitenizi kendi paranızla alt sıralara indirebilirsiniz.
Evet, siz de bazı yazım kurallarını iyi bilmiyor olabilirsiniz; o zaman, “yazar”ların düzeyini nasıl belirleyeceksiniz? İyi SEO yazarını nasıl seçeceksiniz?
Yardımcı Facebook Sayfaları
Eğer Facebook’a giriyorsanız, bu konuda size yardımcı olabilecek iki Facebook sayfasını tavsiye edebilirim. İkisinde de, özel mesajla gönderilip, yazım kontrolü yapılması istenen yazılar elden geçiriliyor, gerekli düzeltmeler ücretsiz yapılıyor.
Yeterli nitelikleri taşıyıp taşımadığını anlamak için, bir “makale yazarı”nın iş ilânını veya örnek bir yazıyı, bu sayfaların yazarlarına kontrol ettirebilirsiniz. Bu Facebook sayfalarından biri “Önce Türkçe”; diğeri de “Makale Yazarları” sayfası:
—> http://www.facebook.com/OnceTurkce
—> http://www.facebook.com/Makale.Yazarlari
Son olarak, 300 kelimeden daha kısa yazıların Google tarafından dikkate alınmayacağını unutmadan, yazı siparişlerinizi buna göre verin. Başarılar dilerim.
Barış Baki