Makale Nasıl Yazılır? Makale’de Ters Piramit Yerleşimi Ne Demektir?

Yazdığınız makalelerin etkili olması için hedef kitle yani hitap ettiğiniz okur kitlesi tarafından bulunabilir olması gereklidir. Makale yazarken doğru anahtar kelime kullanımı, anahtar kelimelerin içerik içerisinde doğru yerleşimi ve makalelerin optimize edilmesi gibi etkenler makalelerin arama motorlarında bulunmasını sağlar. Hem de konuya ilişkin arama yapan doğru hedef kitle ile… Bu makalemde sizlere makale bileşenlerini nasıl optimize etmeniz gerektiğini ve ters piramit yerleşiminin ne olduğunu anlatacağım…

 

Yazdığınız makalelerin etkili olması için hedef kitle yani hitap ettiğiniz okur kitlesi tarafından bulunabilir olması gereklidir. Makale yazarken doğru anahtar kelime kullanımı, anahtar kelimelerin içerik içerisinde doğru yerleşimi ve makalelerin optimize edilmesi gibi etkenler makalelerin arama motorlarında bulunmasını sağlar. Hem de konuya ilişkin arama yapan doğru hedef kitle ile… Bu makalemde sizlere makale bileşenlerini nasıl optimize etmeniz gerektiğini ve ters piramit yerleşiminin ne olduğunu anlatacağım.

 

Başlık Optimizasyonu: Başlık, bir makalenin okurla buluştuğu ilk noktadır. Bu nedenle makalenizle ilişkili seçtiğiniz anahtar kelimelerin başlıkta kullanımı önemlidir. Genelde “başlıkta anahtar kelime kullanın” denildiğinde anahtar kelime dolgusu dediğimiz amaçsız ve ardı arkasınca anahtar kelime kullanımı yapılmaya çalışılıyor. Yapmayın! Bu sizi acemi göstermekten ve okurlarınızın size olan güvenini sarsmaktan başka bir işe yaramaz. Makalenizin içeriğinde ne anlatıyorsanız başlıkta onu söyleyin. Örneğin eğer makaleniz cep telefonu seçerken dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyorsa ve anahtar kelimeniz “cep telefonu seçimi” kelime öbeğiyse o zaman başlıkta bu üç kelime ile birlikte ne vaat ettiğinizi yazın. Yani: “Cep Telefonu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Nokta” olsun başlığınız. Unutmayın başlığın ilk 3-4 kelimesinde anahtar kelimelerin kullanımı, yazınızın bulunabilirliğini arttırır.

 

Ana Yazı Alanı yani yazınızın “Body” bölümü: Makaleler de tıpkı diğer yazım çeşitleri gibi giriş-gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. İşte makale yazımındaki ters piramit oluşumu bu üç etabın ters bir piramit düzeneğine yerleştirilmiş halidir. Yani makalenizin giriş bölümü ters piramitin tepesini gelişme bölümü ortasını ve sonuç bölümü de uç kısmını oluşturur. Bu açılım size anahtar kelimeleri nasıl yerleştirmeniz, hangi yoğunlukta kullanmanız gerektiğini anlatan şemadır. Yazınızın giriş bölümü anahtar kelime kullanımı açısından zengin olmalıdır. Gelişme bölümü, girişe oranla daha az, sonuca oranla da daha çok anahtar kelime içermelidir. Sonuçta ise anahtar kelime kullanımı hafiflemiş olmalıdır.

 

Rakamsal olarak bu konuyu ele almak gerekirse; Anahtar kelime kullanımının temel kuralının en sık 20 kelimede bir olması gerekliliğini hatırlayarak başlayalım. Öyleyse makalenizin giriş bölümünde anahtar kelimeleri en sık 20 kelimede bir kullanmalısınız. Gelişme bölümünün girişten daha az anahtar kelime kullanımı ile şekillenmesi gerektiğini söylemiştik. Bu da demek oluyor ki 20 kelimeden daha fazla kelime aralığı bırakılması gerek. Bu oranı ben 30-35 olarak alıyorum. Elbette anlam bütünlüğünü bozmamanın önem bilinciyle… Sonuç bölümüne geldiğimizde burada bir ya da iki anahtar kelime kullanmak uygun ve yeterli olacaktır.

 

Yazar Hakkında

SEO altyapısıyla oluşturulmuş Türkiyedeki ilk “Article Marketing” projesi olan “Makale Marketi”nde Editör ve Kurumsal İletişim Danışmanı olarak çalışmaktadır. Eğer siz de işiniz ile alakalı potansiyel hedeflerinize ulaşmak ve web sitenizin trafiğini arttırmak istiyorsanız Makale Marketi Sistemi‘ne Şimdi Kaydolun!

İletişim için: bahar [at] pbailetisim.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.