Kuru Fasulyenin Faydası ve Kuru Fasulye Pişirmenin Püf Noktası Nedir?

Baklagiller ailesinin vazgeçilmez tatlarındandır kuru fasulye… İçerdiği protein miktarından dolayı özellikle hamileler, çocuklar ve gelişim döneminde olanlarca bol miktarda tüketilmesi önerilir. Evet, kuru fasulye tam bir protein deposudur. Ayrıca lif yönünden de zengin olması sindirim sistemi üzerinde iyi etki sağlar. Kırmızı ete iyi bir alternatif olan kuru fasulyenin tek dezavantajı doğru pişirilmediği takdirde gaz yapmasıdır. İşte bu nedenle kuru fasulye pişireceklerin kuru fasulye pişirmenin püf noktalarını bilmeleri gerekir…

 

Baklagiller ailesinin vazgeçilmez tatlarındandır kuru fasulye… İçerdiği protein miktarından dolayı özellikle hamileler, çocuklar ve gelişim döneminde olanlarca bol miktarda tüketilmesi önerilir. Evet, kuru fasulye tam bir protein deposudur. Ayrıca lif yönünden de zengin olması sindirim sistemi üzerinde iyi etki sağlar.

 

Sağlıklı beslenme programı uygulayanların kuru fasulyeyi sofralarından eksik etmemeleri önemlidir. Protein yönünden zenginliğinin yanı sıra kuru fasulye anorganik tuzlar da ihtiva eder. Bu da kemik yapısının güçlenmesi için önemli bir besin değeridir. Kuru fasulyede ayrıca A, B9 ve C Vitaminleri de bol miktarda bulunur. B5 ve kalsiyum seviyesi yüksek olmasa da kuru fasulyeden temin edilen vitaminlerdendir.

 

Kuru fasulyenin faydaları saymakla bitmez. Öncelikle sinir sistemi üzerinde oldukça olumlu etkileri vardır. Vücut direncini yükselten kuru fasulye günlük ihtiyaç duyulan enerji ve güç alınımını karşılar. Kuru fasulye bedensel ve zihinsel yorgunluğun giderilmesinde önemli bir yardımcıdır. Böbrek ile güçlü bir dostluğu olan kuru fasulye, böbrek taş ve kumlarının atılımı için böbreğin güçlenmesini sağlar. Şeker hastaları için de kuru fasulye önemli bir besindir. Kandaki şeker miktarını düşüren fasulyeyi şeker hastalığı şikayeti olanların kuru ya da yaş olarak tüketilmesi önerilir. Kuru fasulye kemik yapısının güçlenmesinde önemli rol oynadığı için özellikle romatizma ve siyatik şikayeti üzerinde olumlu etki eder.

 

Kırmızı ete iyi bir alternatif olan kuru fasulyenin tek dezavantajı doğru pişirilmediği takdirde gaz yapmasıdır. İşte bu nedenle kuru fasulye pişireceklerin kuru fasulye pişirmenin püf noktalarını bilmeleri gerekir…

 

Kuru Fasulye Pişirmenin Püf Noktaları:

Kuru fasulye pişirilmeden 24 saat evvel soğuk suda beklenmeye alınmalıdır. Bu sürenin uzunluğu kuru fasulyenin içeriğindeki gazların salınması için önemlidir. 24 saatin ardından suda bekletilmiş kuru fasulyeler orta ateşte köpükleri çıkana kadar kaynatılmalıdırlar. Kuru fasulyelerin kaynatıldığı suyun yüzeyi köpükle kaplandıktan sonra süzgeç yardımı ile bu köpükler alınmalı ve ardından kuru fasulye ılık su ile yıkanmalıdır. Bu işlem kuru fasulyenin yendikten sonra vücutta meydana gelen şişkinlik ve gaz gibi şikayetlerin azaltılması için önemlidir.

 

Kuru fasulyenin lezzetini arttırmak için tereyağında pişirmek önerilir. Ancak tereyağının iyice eritilmiş olması yemek sonrası midenin rahatsız olmaması için önemlidir. Tereyağını iyice eritip kavurma işlemini ardından gerçekleştirin.

Eğer etli kuru fasulye yapacaksanız, etin kırmızı suyunu çıkarmaya dikkat edin. Etin kırmızı suyu yemeğin lezzetini kötü etkiler. Onca emekle hazırladığınız yemeğinizin lezzetini yitirmemesi için eti kavurmadan evvel iyice yıkayın.

 

Domates salçasını iyice kavurduğunuzdan emin olmalısınız. Az kavrulan domates salçası tadını baskın hale getirerek yemeğin lezzetini etkiler.

 

Pastırmalı Kuru Fasulye:

2 su bardağı fasulye (büyük bardak)

100 gram pastırma

1 büyük boy soğan

2 adet domates

2 yemek kaşığı domates salçası

2 diş sarımsak

50 gram tereyağı

Tuz

Kekik

 

Kuru fasulyenizi püf noktalarına uygun şekilde önden hazırlayın. Islatın, haşlayıni yıkayın. Pastırmaları çemenleri ile birlikte şerit şerit doğrayın. Tereyağını iyice eritip doğradığınız pastırmalarla birlikte kavurun. Domatesin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Soğanı inceden küp küp doğrayın. Kavurduğunuz pastırmalara soğan ve domatesleri ekleyerek kavurmaya devam edin. Soğan ve domatesler iyice kavrulduktan (öldükten) sonra salçayı ekleyin. Salça ile birlikte kavurmaya devam edin. Unutmayın salçanın iyice kavrulması önemli. 2 diş sarımsak ilave ederseniz lezzet eklemiş olursunuz. Karışım hazırlandıktan sonra bu karışımı fasulyeye ilave ederek iyice karıştırın üzerine su ve tuz ilave ederek kısık ateşte pişmeye bırakın. Kuru fasulyenin iyice yumuşamasının ardından kekik ile tatlandırarak servis yapın. Afiyet olsun…

 

Yöresel ürünleri tüketmek fabrikasyon ürünlerden çok daha sağlıklı. Günümüzde büyük şehirlerde yaşayanların yöresel ve organik ürünlere ulaşması çoğu zaman oldukça güç. Ancak internet sayesinde pek çok yörenin taze ürünleri kapımıza kadar geliyor. Üstelik dönem dönem indirim kampanyalarına da rastlamak mümkün. Mesela tikokupon.com’daki yöresel ürünler online satış sayfasında bu konuda uzmanlaşmış mağazaları ve kampanhalarını bulabiliyorsunuz. Sayfadaki online mağazaları gözden geçirerek ihtiyacınız olan ürünlere bakabilirsiniz.

 

Yazar Hakkında

Yemek yapmaya ve sağlıklı beslenmeye ilgi duyan yazar, aynı zamanda bir anne ve ev hanımıdır. Uzun yıllarca edindiği bilgi ve deneyimlerini makale yazarak okuyucularıyla paylaşıyor. Baharatlar, meyve ve sebzeler ile ilgili merak ettiğiniz bilgilere bu makaleler aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Market, Organik Gıda ve Yemek Sipariş Siteleri İndirim Kuponları – Mayıs, 2023

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.