Kedinizin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Sorunun ne olduğunu ifade etmekten aciz kedilerimizin hangi durumlarda sağlıkları tehlike altında, ne tür tehditlerle karşı karşıyalar, hastalandıklarında hangi belirtileri gösterirler. Kedinizin sessiz çığlıklarına kulak verin ve onlara sağlık dolu bir hayat armağan edin…

Hali hazırda iki kedi sahibi olunca araştırmalarımı da doğal olarak bu keyifli ev arkadaşlarımın yaşam kalitesini yükseltmek üzerine yapmaya başladım. Kendimi bildim bileli kedilerin hayatımda büyük bir yeri vardır. Bu zamana kadar çok kedi baktım ama son üç yıldır bizimle beraber yaşayan erkek kedilerimizle kurduğumuz iletişim de paylaşım da çok farklı. Onlara bir şey olacak diye endişe ederken daha bebeklikten başlamak üzere ciddi sağlık problemleri ile uğraşıyoruz. Bu sorunlar ister istemez bizi de kedi sağlığı üzerinde hangi mesajları izlememiz gerektiği konusunda uzmanlaştırmaya başladı. Bazen öyle anlar geliyor ki endişelerinize hızlıca bir yanıt almak istiyorsunuz. İşte böyle zamanlarda en kolayı olan, parmaklarınızın ucunda sizi yanıtlamaya hazır internete iletiyorsunuz sorularınızı. Bu makalede yaşadığım sorunlardan yola çıkarak edindiğim cevapları sizlerle paylaşmak istedim. Sorunun ne olduğunu ifade etmekten aciz kedilerimizin hangi durumlarda sağlıklarının tehlike altında olduğunu, ne tür tehditlerle karşı karşıya olduklarını sizler için kaleme aldım.

Kedinin Hastalık Belirtileri

Tıpkı insanlarda olduğu gibi, kediler de hasta olduklarında bazı belirtiler gösterirler. Aşağıda bulacağınız semptomlar bazı terdirginlik yaratacak hastalıkların habercisi olabilir

  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Nefes alıp vermede zorlanma
  • Sürekli kusma
  • Kötü ve şiddetli ishal
  • İştah kaybı – yemek ve içmeye karşı isteksizlik
  • Anormal hareketsizlik
  • Vücutta yumrular
  • İdrarda kan ya da idrara çıkamama
  • Anormal hareketler
  • Hapşırma ve/vaya burun akıntısı
  • Anormal agresiflik
  • Kumunu kullanmama

Eğer yukarıda saydığım maddelerden bir veya daha fazlasını kedinizde gözlemlediyseniz onu hemen veterinere götürmelisiniz.

Şunu da belirtmek gerek ki kedinize ne kadar temiz baktığınızın hiç önemi yok Sürekli evde dahi yaşasalar bazı küçük parazitler kedinizin minik bedenini kendilerine mesken edinebilirler. Eğer kedinizin sağlığını ve iyiliğini gözetiyorsanız o zaman bu sinir bozucu asalakları hızlıca fark edebilirsiniz.

Kedilerin Hastalığına Sebep Olan Parazitler

Eğer Kedinize Zarar Vermek İsteyen Parazitlerle Karşılaşırsanız Neler Yapmalısınız?

  • Kene ve Bitler: Kene ve bitler sizin ve kediniz için son derece sinir bozucu bir problemdir. Bu problemi bertaraf etmek ya da hızlıca problemden kurtulmak için kedinizin bedenini sık sık kontrol edin. Keneyi fark etmek kolaydır, kedinizi severken dahi elinizin altında keneyi hissedebilirsiniz. Küçük bir yumru şeklinde hissedeceğiniz keneyi siz de çıkarmak isteyebilirsiniz ama en iyisi kedinizi bir veterinere götürmek olmalıdır. Kenenin kedinizin bedeninden kırılmadan bütünüyle çıkarılması gereklidir, konuyla ilgili bir uzmanlığınız söz konusu değilse kedinizin gelecek günler içindeki sağlığını riske etmemek için bunu denememenizi tavsiye ederim. Bitlerden kurtulmak çok daha kolaydır. Kedinizin aynı noktayı sık sık kaşıdığını gözlemlerseniz bu küçük asalakların varlığından şüphe etmeye başlayabilirsiniz. Bitlerin kedinizin bedeninden hızlıca temizlenmesini sağlayacak profesyonel ürünleri hem veterinerinizden hem de size en yakın pet shoplardan temin edebilirsiniz. Bu işlemlerin ardından benzer sorunların sıkça tekrarlanmaması için düzenli veteriner kontrolünde, kedinizi kene ve bite karşı koruyacak ilaçlardan kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Pire: Pireler tüm kedilerin ortak problemlerindendir. Bu parazitleri kedinizin bedeninde rahatlıkla görebilirsiniz. Pireler sizin tek başınıza kurtulabileceğiniz bir sorun değildir. Bu konuda da veterinerinizden yardım istemeniz gerekecektir. Pire sorunu ile karşılaştığınızda kedinizin yaşam koşullarını da gözden geçirmeniz gerekecektir. Kediniz için hazırladığınız ortamı, mama kaplarını, yatağını düzgün şekilde dezenfekte etmelisiniz.
  • Kulak Uyuzu: Kulak uyuzu kedilerde çok yaygındır ve faklı birçok hastalığa neden olabilirler. İşte bu nedenle kedinizin kulaklarını her ay temizlemeniz gerekiyor. Eğer kedinizin kulakları pembe ve temiz görünmüyorsa o zaman bu durumu şaibeli olarak değerlendirmenizde fayda var. Böylesi bir durumla karşılaştığınızda kedinizi veterinere götürerek gerekli tedavi/tedavilerin yapılmasını sağlayın.
  • Uyuz: Uyuz sorunu ile karşılaştığınızı düşünüyorsanız siz de dikkatli olmalısınız. Hayvanlar kadar insanları da etkileyen bu problem kendini yaygın olarak tüy dökümü ile belli etmektedir. Eğer kediniz yamalar halinde öbek öbek tüy döküyorsa, kulak ve burun çevresinde problemler varsa o zaman uyuz problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Hızlıca veterinere gitmeli ve sorun size de sıçramadan çözüme ulaşmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kedi, Köpek Maması ve PetShop Alışveriş Kuponları – Mayıs, 2023

13 Yorumlar

  1. kedi hastalandığında en iyi işe yarayan hidrogen peroksitidir 3% olan.yarım çay kaşığı peroksit yarım çay kaşığıd a su karıştırıp içirininiz.günde bir kez yeterli.hastalık geçene kadar içirin. 2,3 gün yeterli olmalı.
    benim kedimde bi kaç gün önce çok kötü hastalanmıştı.5 gün yemedi bütün gün kısılıp uyuyordu.sesi bile çıkmıyordu. 2 gün peroksit içirdim maşallah şimdi iyiler

  2. Kedimin patileri beyazladı napıcam

  3. Kendiniz durgun hareket etmek istemiyor muydu benim kedim çok güzeldi bir gün önce dün arkadaşım şehir dışına cıkıcaktı kedisinde de enfeksiyon varmış iğnelerini oluyor onu getirdim dun sabah kalktığımda kedim sürekli uyuyor mama kabı ayni hiçbir şey yememiş buna ne yapmalıyım sizin gibi yapmam sorun olur mu?

  4. Kedim orta yaşın üstünde İki gündür hareket ederkenaglıyor önce sağ ayağı burkuldu zannettim.Şimdi karnında bir problem olduğunu düşünüyorum.iştahı yerindeTavuk ve yoğurt yedi Ama hareket ederken kasılıp ağlıyor vede artan bir ağrı Vet.imiz kapalı Acele yapabileceğim bir şey varmı

  5. Ben çok kedi besledim birkaçı hastalandı öldü.Şimdide bir kedi daha besliyorum normalde çok hareketli döğüsken bir kedidir ama bugun çok keyifsiz ne sesi çikiyor nede yuruyebiliyor hareketlerde bile zorlaniyor hep uyuyor çok korkuyorum ona bisey olsun istemiyorum nolur yardim edin ne yapabilirim

  6. Kedimi daha yeni aldık iran persian cinsnde aşırı bir tüyszlük var kulaklarda yok ayaklarda yok öbek öbek dökülüyor nasıl yapabilirim ne olur yardımcı olun

  7. Kedim durgun ve öksürüyor ne yapmam lazım ama yemek yiyor

  8. Kesim hasta durgun ve öksürüyor ne yapmam lazım…

  9. Kedim daha dört aylık yaş mama iyordu son bir hafta yemiyor mamayı bende ciğer haslayip yedirdim gayet iştahlı yedi mama sorunu nasıl bir çözüm bulabilirim

  10. Kedimin burnu catladı ve kınamış gibi duruyor bunun nedeni ne olabilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.