Hemoroid hastalığı, halk arasında basur olarak da bilinen hastalık, anüs (makat) ve rektumda (kalın bağırsağın en son bölümü) bölgelerinde bulunan ve hemoroidal damarlar denilen bu yapıların genişlemesidir. Damarların yapısı genişlemey çok müsaittir. Bu yüzden damarlar artan basıncı dengelemek için genişlerler ve makat bölgesinden dışarı çıkarlar. Dışarı sarkmış olan bu damar yumakları kırmızı-mor renktedir…
Hemoroid hastalığı iç ve dış hemoroid olmak üzere ikiye ayrılır
İç Hemoroid
Makatın kapanmasını sağlayan bir kas vardır. Bu kasın üstündeki damarların genişlemesi sonucu iç hemoroid oluşur. İç hemoroid sarkar ve elle basınç uygulandığında içi boşalır. Bu yapılar damar yumakları şeklindedir. İltitaplanma ve kanamayı meydana getirir.
Dış Hemoroid
Makatın kapanmasını sağlayan kasın altındaki toplardamarların genişlemesi sonucu oluşur. Genellikle iç hemoroid ile birlikte görülür. Doktorlara başvurma nedenleri arasında ilk sırayı bu bölgede oluşan kanamadır. Hastalar dışkı sırasında kan geldiğini söylerler.Bu bölgede oluşan hemoroid makatı kapatan kasın aşırı kasılmasıyla iltihaplanmalara neden olur ve bunun sonucu olarak da kansızlığa yol açabilir.
Hastaların çoğu zaman makat bölgesinde yanma ve kaşıntı gibi şikayetleri vardır. Dışkılanma sonucu ağrı artar. Ayrıca hemoroid sonucu oluşan damar yumaklarının (torbalarının) içindeki kan pıhtılaşabilir.
Hemoroid hastalığının nedenleri
Hastalığın en temel nedenlerinden bir tanesi, insanların iki ayak üzerinde durması nedeniyle bu bölgenin yüksek basınçta kan dolmasıdır. Dört ayaklı yaşayan canlılarda hemoroid nâdiren görülür. Bu duruma karın içi basıncı arttıracak faktörler eklendiğinde hemoroid hastalığı görülme olasılığı artar.
Karın iç basıncını arttıran faktörler şunlardır;
– Hamilelik
– Kabızlık
– Prostat hastalığı
– Ağırlık kaldırma
– Şişmanlık
– Kronik öksürük
– Alkol kullanmak
– Lifli gıdalarla yeterince beslenmemek
– Makat bölgesine zarar verecek sporlar yapmak (bisiklet sürmek gibi)
– Mesleği gereği sürekli oturarak çalışmak
Hemoroid tanısı nasıl konur?
Hemoroid hastalığı, 4 dereceye kadar sınıflandırılırlar. Birinci derecede hafif ağrı ve kanama vardır. Dördüncü dereceye kadar bu şikayetler artar. Dördüncü derecede basur geriye itilemez ve bu bulgular daha şiddetlidir. Ayrıca hemoroidin kalın bağırsak kanserine yol açıp açmayacağı dördüncü derecede incelenir.
Tavsiyeler
Hemoroid (Basur) hastalığından kurtulmak isteyenler için tecrübe birikimiyle oluşturulmuş bu linkteki 3 ADIM YÖNTEMİYLE HEMOROID TEDAVİSİ e-kitabı size rehber olacaktır.
***