HD Uydu Alıcısı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

HD (High Definition) bir uydu alıcısına sahip olmak için nelere dikkat edilmeli? Kullanımı basit, fonksiyonel özellikleri kısıtlı HD ürünler bize hitap ediyor mu? Assembly yazılım ve Linux işletim sistemli yüksek çözünürlüklü uydu alıcılar arasındaki farklar nelerdir? Bir HD uydu cihazı satın alırken size teknik destek sunabileceğine inandığınız bir dijital uydu satıcısını tercih etmeli misiniz? İşte tüm bu soruların cevabını makalemizde bulabilirsiniz…

Birbirleri arasında kıyasıya rekabet yaşayan HD görüntü ürünleri arasında belki de gözden kaçırdığınız en önemli detay bir HD uydu alıcısıdır. Onlarca teknik özellik, marka ve fiyat araştırmasından sonra satın alıp evlerimize koyduğumuz Full HD, 3D HD, HD Ready özelliklere sahip Lcd/Plasma/Led televizyonlarımızın olmazsa olmazlarından biridir aslında bu cihaz.

Son günlerde televizyonlara entegre şekilde üretilerek uydu alıcısı içinde diye satılan ürünlerin aksine HD bir uydu alıcısı size hep beklediğinizden daha fazlasını sunabilmektedir. İşte önce televizyon satın alarak başladığımız HD macerası daha sonra HD yayın izleme konusundaki seçeneklerle yüzleşince bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkan yüksek çözünürlüğe sahip yayınları alabilen bir uydu alıcısı satın alırken o kadar çok seçenek var ki… Bunlar arasında seçim yaparken aynı televizyon alırken olduğu gibi onlarca teknik detay, marka ve fiyat arasında doğru seçimi yapmamız gerekir.

HD (High Definition) Bir Uydu Alıcısına Sahip Olmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir HD uydu alıcısı alırken öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken şey aslında çok basittir;
• Üretici firmanın garantili ürünler sunup sunmadığı,
• Yaygın servis ağının olup olmadığı,
• Cihazın menüsünün basit, kullanımı kolay ama fonksiyonel olup olmadığı,
• Sürekli yazılım desteği ve teknik desteğinin olup olmadığı gibi araştırmalar bize kolayca marka ve model seçimi yapabilme imkanı sunar…

Bilindik ve güncel markaların yanı sıra sadece bu sektöre yönelen profesyonel firmaların da günden güne çoğaldığı bir ortamda dikkat edilmesi gereken ikinci bir detayda kullanımı basit, fonksiyonel özellikleri kısıtlı HD ürünlerin bize hitap edip etmediğidir.

Kullanımı Basit, Fonksiyonel Özellikleri Kısıtlı HD Ürünler Bize Hitap Ediyor mu?
Birçok firma, marka ve modelin olduğu HD uydu alıcıları bilindik uydu alıcılarının bize izletmiş olduğu SD yayınlarla beraber HD yayınları da alabilmekte ve bize izletmektedir. Ülkemizde HD yayın yapan TV kanalları gitgide artmakta ve bunların geneli bu hizmeti şifreli platformlar üzerinden bizlere sunmaktadır. Örneğin Digiturk ve D-Smart gibi…

Bunların yanı sıra “Free To Air” (şifresiz) yayın yapan kanallar da sayısı az olsa bile mevcut olup HD yayın alabilen uydu alıcılarıyla izlenebilmektedir. Amacınız şifreli platformların yayınlarına para ödemekten uzak durarak bu işi kotarmaksa kesinlikle basit ve fonksiyonel özellikleri kısıtlı bir ürün sizin işinizi görecektir. Ama ilerleyen günlerde şifreli platform yayınlarını da izlemek isterseniz ya da bu yayınları da diğer yayınlarla beraber izlemek istiyorsanız o zaman bu basit ve ucuz ürünleri tercih etmekten kaçınmalısınız. İşte tam da bu noktada cihazın yazılımsal özellikleri devreye girmektedir. Bu konuda da Assembly yazılım ve Linux işletim sistemli yüksek çözünürlüklü uydu alıcılar arasındaki farkları inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

Assembly Yazılım Ve Linux İşletim Sistemli Yüksek Çözünürlüklü Uydu Alıcılar Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bir önceki başlığımızda bahsettiğimiz kullanımı basit, fonksiyonel özellikleri kısıtlı HD uydu alıcıları genelleme yapmak gerekirse çoğunlukla Assembly işletim sistemi ile programlanmaktadır. Pazar içerisinde fiyat konusundaki rekabette gitgide aşağı seviyelere düşerek piyasayı kızıştıran ve tercih konusunda kullanıcıları ikilemde bırakan ise Assembly tabanlı ürünlerin fonksiyonel özelliklerinin Linux işletim sistemli ürünlerdeki fonksiyonlarla kıyaslanmasıdır.

Bu ikilemden kurtulabilmek için öncelikle Assembly olarak üretilen bir ürün ile Linux işletim sistemi barındıran bir ürünü ayırt etmemiz gerekir. İşletim sistemli olmayan bir uydu alıcısının en bariz özelliklerinden bir tanesi cihaza internet üzerinden veya uzaktan erişimin FTP programları ile bilgisayar üzerinden yapılamamasıdır. Tabii ki donanımsal olarak ethernet girişi bulunan her uydu alıcısı işletim sistemli değildir ve Assembly olarak üretilen ve işletim sistemi olmayan uydu alıcılarında da küçük bir kısımda internet yazılımlarını çalıştıracak programlamalar yapılarak bu cihazların da Linux cihazlara benzemesi ve bilgisayardan müdahale edilmesi sağlanabilmektedir.

Fakat Linux işletim sistemli cihazlarda fonksiyonel özellikler daha fazla olduğundan (Youtube izleme, Maç sonuçları, Hava Durumu, TV üzerinden Internet erişimi vb) ve cihaz üzerinde kumanda ile işlem yapmak daha karmaşık hale geldiğinden assembly sistemli cihazlardan kolaylıkla ayırt edilebilirler. Bunun yanı sıra her iki tip cihazda da USB üzerinden, harici HDD bağlantısı ile ya da dahili HDD ile kayıt yapabilme, film, müzik ya da video izletebilme gibi özellikler marka ve modele göre değişkenlik göstermektedir.

Açık kaynak kodlu Linux işletim sistemi yazılımları ile tam uyum sağlayan ara yüz barındıran cihazlar genelde piyasadaki birçok uydu alıcısının hedeflediği popüler multimedya ve iletişim uygulamalarını barındırır. Kablosuz USB modem ve Ethernet port’u üzerinden sağlanan internet desteği sayesinde e-postadan çevrimiçi videolara ve dosya indirme protokollerine (Torrent uygulamaları) kadar birçok farklı veri kaynağına sorunsuz bir biçimde erişim sağlar. Assembly sitemli cihazlarda ise genelde bu tip uygulamalar yer almaz…

Bir diğer ayrıntı da genelde Linux işletim sistemi olan cihazlarda kullanıcının izlediği kanalları el yordamıyla düzenlemesi Assembly cihazlara göre daha zordur. Bu yüzden cihazda kanal listesi düzenlemesi ve bazı ufak tefek özellik ayarlarının yapılması teknik destek gerektirebilir. Bu yüzden bir HD uydu cihazı satın alırken size teknik destek sunabileceğine inandığınız bir dijital uydu satıcısını tercih edip etmeme konusunu lütfen dikkatle okuyun…

Bir HD uydu cihazı satın alırken size teknik destek sunabileceğine inandığınız bir dijital uydu satıcısını tercih etmeli misiniz?
Bir HD uydu cihazı satın alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini kısaca anlatmaya çalıştığımız yazımızda satın aldığınız cihazın teknik desteği olup olmadığını araştırmanızı belirtmiştik. Peki, bu teknik desteği cihazınızın kullanımı esnasında  basit ya da karmaşık olarak tek başınıza uygulamayı başarabilecek misiniz?

Eğer ben sadece koltuğuma yaslanıp kanalları izlemek isterim, gerisi beni ilgilendirmez diyorsanız işte o zaman cihazınızı satın almadan önce gerçekten size tam anlamıyla teknik destek verebilecek bir satıcıyı tercih etmenizde fayda var. Yok ben hobi olarak cihazı kurcalar, karıştırır, işin içinden çıkamazsam götürür servise bırakırım diyorsanız o başka tabii :)… Kaldı ki öyle olsa bile HD uydu alıcısı kullanırken her zaman yazılımsal ve donanımsal olarak teknik destek almaya gerek duyacaksınız.

O yüzden cihazınızı satın almadan önce tercih edeceğiniz satıcının sizin istediğiniz ve size hitap eden marka ve o markanın ürünlerine olan teknik bilgisini sorgulamanızda gerekir. Bu yüzden HD uydu alıcısı alırken kesinlikle sadece satın almış olmak için ürünü satın almak dışında aldığınız ürün için her zaman ulaşabileceğiniz, ürün hakkında bilmediğiniz özellikler için yardım alabileceğiniz, ücretli ya da ücretsiz uygulama desteklerini size kesintisiz sunabilecek, işinin ehli, satmış olduğu ürünün arkasında durabilen satıcıları tercih etmelisiniz…

Naz Digital Uydu Sistemleri ve Bilgisayar
Kocamustafapaşa Next&Nextstar Yetkili Servisi
Kocamustafapaşa Vu+Plus Yetkili Satıcısı
www. nazdijital.com

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Online AVM ve Teknoloji Mağazaları Alışveriş Kuponları – Ekim, 2023

2 Yorumlar

  1. Yazınız çok güzel ve bilgilendirici olmuş elinize sağlık. Bende yaklaşık 4 aydır Humax HD Nano Free kullanmaktayım. Herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Anlattıklarınızın tamamına uygun bir firma Humax. Kanal geçiş hızı, hd görüntü kalitesi, teknik destek gibi tüm özelliklerde 10 numara firma. Tavsiye ederim.

  2. ***iptv cihaz alırken bilinmesi gerekenler****

    Günümüz internet teknolojisi hızla gelişmektedir.Uydu üzerinden alınabilen bir çok kanal artık internet üzerinden kolaylıkla izlenebilmektedir. İnternet sağlayıcı firmalar kullanıcılarına daha kaliteli hizmet vermek için 5.8 Ghz modemlere geçiş yapmaktadır. Bir çok bölgede fiber optik altyapı ile daha hızlı internet verilmektedir. Arkadaşlar arasında , komşuluk ziyaretlerinde sohbetlerde iptv kullanıyor deyince bir merak uyanıp başlanıyor araştırmalar. Üzerinde her iptv yazan cihaz iptv oynatıcısı değildir .Öncelikle aldığınız ürün iyi bir işlemci ve RAM ile donatılması gerekli. Hisilicon ve Amlogic bu konuda şu dönemde en başarılı ürünler. Aldığınız üründe mutlaka RAM değerinde bakın . 1GB altında olan ürünleri tercih etmeyin. ( Kelime oyunlarına dikkat edin MB , GB farklı değerlerdir.1GB = 1024 MB ‘dir ) .İşlemci hızı çok önemli mutlaka 1.2 ghz üzerinde olsun . Kaliteli görüntü kalitesi için HDR , SDR , HLG gibi özellikler çok önemlidir .Gelelim yazılım konusuna . Cihazınız mutlaka Linux veya android bir yazılma sahip olmalı .HLS , DRM , BUFFER , CODEC desteği mutlaka olmalıdır . HLS hızınıza göre size kesintisiz bir izleme sunacak . DRM içerik koruma sayesinde sağlayıcıların onayını verecek .Ön belleğe indirme sayesinde küçük internet kopmalarında kesinti yaşamayacaksınız .EPG , time shift, ebeveyn kontrolü ,ses ve altyazı desteği izleyici programda mutlaka olması gereken özelliklerdir.Zamanla bir çok iptv sağlayıcısı geriye dönük 1,2 gün önceki yayınları ,programları izletecek aldığınız cihazda bu özellikler olursa kullanabilirsiniz.(Cloud timeshift). Yüksek kalite yayınlar için 50FPS 8mb transcoding ile yayınlar olacak. Kapasitesi düşük cihazlar bu yayınları oynatamaz.H265, 4K teknolojisi hızla gelişiyor . Cihaz alırken satıcıya bu konuları mutlaka sorun. Novacom ve Formuler marka ürünlerimiz gelecek planlaması ile dizayn edilip geliştirilmektedir .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.