Evlilik döneminde eşimizin bir kişiliği, yaşam tarzı, geçmişi, kendine özgü yaşam anlayışı olduğunu unutmamalı ve buna saygı duymalıyız. Evli olmak, iki kişinin, taraflardan birinin kurallarına göre yaşaması demek değildir. Onu değiştirmeye çalışmak yerine olduğu gibi kabul etmek evliliği daha mutlu kılar. Eğer evlilik sorununuza çözüm arıyorsanız bu sayfadaki yazı tam size göre…
Evlilik Dönemi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Evlilikte sorun yaşanmaması için sevgi, saygı ve sadakatın önemi yadsınamaz. En önemlisi de herşeye rağmen sabır gösterebilmektir. Yaşanan olumsuzlukların çözümü için sağlıklı iletişimin de önemi büyüktür. Evlilikte yaşanan sorunları ortadan kaldıran unsurları tek tek ele alalım;
Evlilikte Sevgi Bağının Önemi
Aralarında sevgi bağı olmayan çiftlerin bir evliliği yürütmesi imkansızdır. Buradaki sevgiyi şöyle açalım: Onu en az kendin kadar seveceksin. Yani “Biraz seviyorum“, “Şöyle böyle seviyorum” gibi düşünceler evliliğin yürümesine yetmez. Sevginin zamanla oluşabileceğini de unutmamak gerek. Bir başka deyişle, aşık olduğumuz kişiyle evlenebiliriz ama onu zaman içinde sevemeyebiliriz. Bu nedenle evlilik kararı alırken karşımızdaki kişiyi, hatalarıyla, zaaflarıyla, kusurlarıyla sevdiğimizden emin olmalıyız.
Evlilikte Karşılıklı Saygı
Eşimizin bir kişiliği, yaşam tarzı, geçmişi, kendine özgü yaşam anlayışı olduğunu unutmamalı ve buna saygı duymalıyız. Evlilik, iki kişinin, taraflardan birinin kurallarına göre yaşaması demek değildir. Onu değiştirmeye çalışmak yerine olduğu gibi kabul etmek evliliği daha mutlu kılar. Elbette evlilik hayatı diye bir şey vardır. Yani çiftler asgari müşterekte buluşmalıdır. Ama kimse kimsenin kişiliğini rencide edecek, aşağılayacak şekilde davranmamalıdır.
Evlilikte Sadakat ve Sadık Olmak
Sadık olmayacaksan, hiç evlenmeyeceksin. Evlilik aynı zamanda bir sadakat yeminidir. Geçmişteki çok eşli yaşam tarzını evlilikte de sürdürmeye kalkarsan mutlaka problem çıkar. Üstelik aldatabildiğin insan, kandırabildiğin insandır. Kandırabildiğin insana da saygı duymazsın. Saygı duymadığını sevmezsin. Gördüğün gibi, sadakatsizlik, birinci ve ikinci kuralları da yıkıyor. Yani evlilik temelden çökmüş oluyor.
Evlilikte En Önemli Şey Sabır
Evlilikte yaşanabilen çatışmalarda, tartışmalarda kapıyı vurup gitmeyeceksin. Küsüp oturmayacaksın. Sorunun çözümü için çaba göstereceksin. Bu da sabırla olur. Belki başlarda hoşuna gitmeyen bir davranış, yeterince sabır gösterirsen hoşuna gidecek. Sabırdan kastım, İne yaparsa yapsın katlanmak’ değildir, onu da belirteyim.
Evlilikte Cinsellik ve Seks
Evlilik hayatında cinsellik çok önemli bir yer tutar. Eşinle bu konuda da konuşmaktan çekinmeyeceksin. Eğer bir sorun varsa, bunun çözümü için çaba göstereceksin. Bir başka deyişle, cinselliği kendi aranızda konuşacaksınız. Cinsel hayatınızı renklendirmek için çaba göstereceksiniz. Aksi takdirde aynı evin içinde kardeş gibi yaşamaya başlarsınız. Ama bu durum da fazla uzun sürmez.
TAVSİYE
Kadınlar için cinsel rehber olan bu linkteki YATAKTAKİ KRALİÇE e-kitabı, kadın okuyuculara cinselliğin inceliklerini ve çok daha fazlasını öğretiyor. Kadının, erkeğini sekste kendisine hayran bırakacak konuları ele alıyor. Mutlaka yararlanın!
Evlilik Dönemleri (Süreçler)
Evlilik döneminin ilk ayları cicim aylarıdır. Daha sonra sorumluluklar bire birer kendini göstermeye başlar. Bu dönemlerde geçmişe özlem duyulur ve kısıtlamalar eşleri yorar. Evlilikte yaşanan sorunlar kendini göstermeye başlar. Çocukların dünyaya gelmesiyle beraber cinsel hayat neredeyse sıfıra iner, eşler birbirine zaman ayırmakta zorlanırlar. Hatta belki de evliliği kurtarmanın çareleri aranmaya başlar.
Evlilikte İlk 6 Ay
Eskilerin tabiriyle cicim ayları’nda çiftler evliliğe yeni alışmaktadır. Bu dönemdeki en büyük risk, eşlerin ebeveynlerinden bir türlü kopamamasıdır. Kendilerini hala anne- babasına bağlı hisseden çiftler, yeni bir aile kurduklarının farkında değildir. Bu durum sorunlar yaratır. Hele hele, ebeveynler de çocuklarının yakasını bırakmayıp sürekli karışırlarsa sorun içinden çıkılmaz bir hal alır. Tabii ilk 6 ayda, eşlerin geçmişteki yaşam tarzlarından vazgeçmeme inadı da etkilidir. Örneğin erkek yine erkek arkadaşlarıyla geceleri dışarı çıkıp eşini ihmal etmesi gibi… Bu dönemi atlatmanın yolu, evliliğe ebeveynleri karıştırmamak, eşlerin kendi aralarında mutlaka iyi bir iletişim kurması, ve elbette “Ben artık evliyim” kavramını akıllarına yerleştirmesidir.
Evlilikte İlk 1 Yıl
Evlilik sorumluluğunun yavaş yavaş kendini hissettirdiği dönemdir. Evlenmiş olmak için evlenenlerin (görücü usulü gibi…) en çok zorlandığı dönemdir. Geçmişe özlem duyulur, kısıtlamalar insanı boğar. Hele hele çocuk bekleme durumu varsa özellikle kadın kendini bir cenderede hissedebilir. Bir önemli sorun da bu dönemde çiftlerin kendilerini evlilik rahatlığı’na kaptırmalıdır. Pijamalı karşılamalar, televizyon karşısında vakit geçirmekten başka paylaşımların olmaması, en çok bu dönemde görülür. Bu kritik dönemi aşmak da çiftlerin birbirine daha çok zaman ayırmasıyla mümkün.
Evlilikte İlk 3 Yıl
Özellikle çocuklu çiftlerin kritik dönemidir. Çocuk doğmuştur ve bu nedenle eşler birbirine zaman ayıramamaktadır. Cinsel hayatları neredeyse sıfırlanmıştır. Baş başa bir yere çıkmaları pek de mümkün değildir. Çocuğun eğitimi konusunda aralarında çatışmalar yaşanmaktadır. Bu dönemde erkek evden biraz daha uzak durmak isteyebilir. Kadınsa çocukla ilgilendiğinden buna fırsat bulamamaktadır. Bu dönemi atlatmak için çocuğun varlığı büyük etkendir. Evet, şimdi size sorun yaratan çocuğunuz bir süre sonra evinizin tadı, tuzu, vazgeçilmezi olacak. Birbirinize en fazla anlayışı bu dönemde göstermelisiniz.
Evliliğin 5. Yılları
Türkiye’de boşanmaların yüzde 42’si ilk 5 yıl içerisinde gerçekleşiyor. Özellikle de beşinci yıl çok kritik bir önen arz ediyor. Çünkü bu dönem konuşulmamış, aşılmamış sorunların birikip gün yüzüne çıktığı dönemdir. Eşlerin birbirini suçlamaya başladığı ve sorumlu aramaya çalıştığı bu dönemde, sadakatsizlik de ortaya çıkar. Sadakatsizliği tetikleyen şey de işte bu aşılmamış sorunlarla, renksiz cinsel yaşamdır. Bu noktada sadakatsiz olarak sadece erkeğe yüklenmek haksızlık olur. Çünkü her 3 boşanmanın birinin sadakatsizlik nedeniyle olduğu Türkiye’de kadın ve erkek ihaneti eşittir. Bu dönemi aşmanın yolu, çiftlerin biriktirdikleri anılardır. Boşanmak kolay yoldur. Ama kaybedecekleriniz çoktur. Evlilik boşanma girdabına girdiyse evliliği kurtarmanın çarelerine baş vurun.
Evlilikte 7. Yıllar
Cinselliğin tamamen rutine bindiği dönemdir. İster istemez arayışlar başlar. Bu arayışlar şüpheyi, şüphe kıskançlığı, kıskançlık da çekilmez bir hayatı getirir. Bu durumda boşanmak da kaçınılmaz olur. Cinsel hayatı renklendirmek sizin elinizde. Fantezilerinizi birbirinizle paylaşmanız gerek. Ve elbette eğer kaybolmuşsa aranızdaki güveni de yeniden oluşturmanız gerek.
15 Yıllık Evlilik ve Sonrası
Katlanmanın son noktası olarak görülür. Eğer 15 yıl boyunca sorunlar çözülmemiş ve büyümüşse bu sürede birbirine öyle ya da böyle katlanmış çiftler ayrılmayı seçer. Çünkü artık çocukları da büyümüştür ve kendilerini yalnız daha iyi hissedeceklerini düşünür. Ayrıca 15 yıldan sonra kadında menopoz, erkekte yaş dönümü ortaya çıkar.
Bunlar da krizi tetikleyen unsurlardır.
Tavsiye
Eşinin ilgisini kazanmak isteyen bayanlar için tecrübe birikimiyle hazırlanmış bu linkteki Kocanın Kalbine Gir e-kitabı size rehber olacak. Cep telefonu, tablet veya bilgisayara indirip okunabiliyor (kitapçılarda satılmıyor).
***