Damacana su sektörünün ülkemizdeki hızlı gelişimine paralel olarak, damacana su kullanımını daha pratik ve konforlu hale getiren su sebilleride pazardaki yerini almış, pekçok marka çeşitliliğiyle tüketicinin kullanımına sunulmuştur. Pekçoğumuzun işyeri ve evlerinin vazgeçilmez ürünleri olmuşlardır. Acaba bu cihazları yeterince hijyen koşullarda kullanabiliyormuyuz? Bizleri yaz sıcağında soğuk suya kolayca ulaştıran, soğuk kış günlerinde kolay ve pratik bir biçimde sıcak içecekler hazırlamamıza olanak veren bu cihazların temizliklerine yeterince önem veriyormuyuz?
Hayatımızın her kesitinde bir şekilde; evde, hastanede, kuaförde, fabrika yemekhanelerinde, arabamızı tamir eden servisler gibi daha pekçok yerde karşımıza çıkan bu su sebilleri acaba bizlere yeterince temiz ve sağlıklı su içme imkanı sağlıyabiliyor mu?
Su Sebili Nasıl Temizlenir?
Su Sebili Hangi Zaman Aralıklarında Temizlenmelidir?
Sizlere su sebili temizliği için iki farklı yöntem önereceğim size en uygun olanını uygulayabilirsiniz.
- Su sebilinizi OZON GAZIYLA temizletebilirsiniz (Ozon Senitasyonu)
- Su sebilinizi ÜZÜM SİRKESİ ile temizleyebilirsiniz.
1. OZONLA Su Sebili Temizliği (Ozon Senitasyonu)
Doğal oluşumu; Güneşten gelen mor ötesi ışınımların, yerküremizin atmosferinde bulunan oksijeni parçalayarak ozon moleküllerine çevirmesi sonucunda oluşan ozon gazı, teknolojik oluşumda ozon jenaratöründe, elektron boşalımı yardımıyla her ortamda bulunan soluduğumuz havadan yada saf oksijenden elde edilmektedir.
- Ozon gazı, uygulandığı miktara göre bir süre geçip, dezenfeksiyon görevini tamamladıktan sonra, hammaddesi olan oksijene dönüşür.
- Su sebilinizin içerisinde kendisinden kaynaklı en küçük bir kalıntı, koku, tad, mekanik artık ve kimyasal madde bırakmaz.
- Suyunuzun kötü kokmasını ve tad değişikliklerini engeller.
- Sağlık açısından bir sakıncası olmadığı uzmanlar tarafından söylenmektedir. Özelliği nedeniyle doğadan gelip doğaya giden bir gazdır.
Su sebilinizin ozon gazıyla temzilenmesi evresi kısaca şu şekilde olmaktadır:
- Öncelikle su sebilinizin dış temizliği yapılır.
- Soğuk su kazanınızdan ozon gazı enjekte edilmiş su akıtılıyor, tabiki bu gazla beraber biriken tortuların atılması için cihazınızın hemen arkasında bulunan tahliye tapası sökülüyor.
- Kalıntılar dışarı atıldıktan sonra tahliye tapasına ozon jenaratörünün hortumu takılıyor.
- Ozon jenaratörü su sebilinize takılıyken tüm alanlar kapatılıp sebiliniz su ile dolduruluyor.
- Daha sonra su sebilinin kapasitesine göre ozon dozajları ayarlanıp jeneratör çalıştırılıyor.
- Son aşamada ozona döymuş su musluklardan ve tahliye borusundan dışarı akıtılıyor böylece su sebiliniz dezenfekte edilmiş oluyor.
- Bu işlemi kendiniz bir cihaz edinerek yapabileceğiniz gibi, bu konuda deneyimli firmalardan da bilgi alabilirsiniz.
2. ÜZÜM SİRKESİYLE Su Sebili Temizliği
Bu yöntem herkesin kendi ev yada işyerinde kolayca ve daha düşük maliyetle yapabileceği bir dezenfeksiyondur. Hepimizin bildiği gibi sirke çok önemli bir dezenfektandır.
- Damacananızı 1/3 oranında ister kullandığınız kaynak suyuyla, isterseniz çeşme suyuyla doldurunuz.
- İçerisine 1 litre üzüm sirkesi boşaltınız.
- Su sebilinizin içerisinde kalan suyu, soğuk su kazanını, mavi renkle belirtilen soğuk su musluğundan tamamen boşaltınız.
- Su sebilinizin arka tarafında bulunan tahliye tapasını açarak sıcak su kazanınızı ve tüm borulardaki suyu boşaltınız.
- Su sebiliniz tamamen boşaldıktan sonra hazırladığınız içi sirkeli suyla dolu olan damacananızı her zaman yaptığınız gibi makinenizin üzerindeki yerine oturtunuz.
- Damacananızın, makineye su akışı durduktan sonra, su sebilinizin fişini takınız, sıcak ve soğuk su düğmelerini açarak çalıştırınız.
- Su sebiliniz 6 saat böyle çalıştıktan sonra kapatınız, fişten çekiniz, damacananızı üzerinden alınız ve yukarda söylemiş olduğum gibi su sebilinizin sıcak ve soğuk su kazanlarını boşaltınız.
- En son durulama bölümünde su sebilinizin muslukları açık,arkasındaki tahliye tapası açık olarak 2-3 kez normal su ile devirdaim yaptırınız.
Su sebilinizi böylece temizlenmiş bir biçimde yeniden kullanabilirisiniz. Su sebillerinizin temizliğinde kesinlikle deterjan, çamaşır suyu, kir çözücü, kireç çözücü, yağ çözücü gibi kimyasal maddeleri kullanmayınız. Su sebilinizi bulunduğu ortam şartlarını göz önünde bulundurarak (mutfak, kirli ve tozlu bir atölye, yağlı bir tamirhane, doktor ofisi vs. gibi) 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık periyotlarda mutlaka temizleyiniz.
Unutmayın göz görmeyince gönül katlanır, ancak göz görmüyor diye bedeniniz katlanmaz ve tüm bunlar zaman içerisinde size sağlık problemleri olarak döner.