Beyaz Peynir Nasıl Yapılır? Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

İyi bir kahvaltının, keyifli bir rakı sofrasının uyumlu eşlikçisidir beyaz peynir. Sıcak yaz günlerinde beyaz peynir ve karpuz ikilisine kim hayır diyebilir ki? Peki ya İstanbul’un adeta sembolü haline gelen simit-beyaz peynir-çay üçlüsüne… Türk peynirciliğinin en eski ve en çok üretilen peynir çeşidi olan beyaz peynir geniş kullanım alana sahiptir. Peki, beyaz peynir nasıl üretilir? Kaç çeşit beyaz peynir bulunur? Türk peynirciliğinde özel yere sahip beyaz peynir ile ilgili merak edilen sorular ve yanıtları…

 

İyi bir kahvaltının, keyifli bir rakı sofrasının uyumlu eşlikçisidir beyaz peynir… Sıcak yaz günlerinde beyaz peynir ve karpuz ikilisine kim hayır diyebilir ki? Peki ya İstanbul’un adeta sembolü haline gelen simit-beyaz peynir-çay üçlüsüne… Türk peynirciliğinin en eski ve en çok üretilen peynir çeşidi olan beyaz peynir geniş kullanım alana sahiptir. Özellikle hamur işleri, tuzlu kurabiye, pide, börek gibi gıdaların ana malzemesi olarak beyaz peynir kullanılır. Ayrıca makarna ve muadili hamur işlerinde de beyaz peynir iyi bir tatlandırıcıdır. Peki, beyaz peynir nasıl üretilir? Kaç çeşit beyaz peynir bulunur? Türk peynirciliğinde özel yere sahip beyaz peynir ile ilgili merak edilen sorular ve yanıtları.

 

Beyaz peynir, sütün hayatımıza dahil olduğu ilk günlerden bu yana farklı hazırlanma teknikleri ile üretilmekte ve tüketilmektedir. Teneke ve salamura peynirler grubunda yer alan “Beyaz Peynir” Türk peynirciliğinin en eski, en bilinen ve en çok üretilen peynir çeşididir. Hem Türkiye’de hem de Türkiye’ye komşu ülkelerde çokça tüketilen beyaz peynir yaygın kullanım alanıyla hemen her öğün sofralardaki yerini alır…

 

Özellikle Trakya, Marmara, Ege ve Orta Anadolu’da üretilen beyaz peynir, koyun, keçi, inek ve manda sütünden yapılır. Beyaz peynir genelde mandıralarda geleneksel yöntemlerle üretilir. Beyaz peynirin birçok çeşidi vardır. Bu çeşitler zaman zaman üretim yöntemlerine ve sütün cinsine bağlı olarak kendi aralarında da farklılık gösterir. En tanınan ve bilinen beyaz peynir çeşitlerinin başında Ezine ve Teleme peyniri gelir. Bu peynirleri, lezzet ve çeşitlilikleri ile Afyon köy peyniri, Bafra camış peyniri, Bursa Yenişehir ve çoban peyniri, Bolu yayla peyniri, Denizli Yörük peyniri, İnebolu peyniri, İstanbul çayır peyniri, Manisa çayır peyniri, Manyas torba peyniri, Safranbolu torba peyniri, Ordu torba peyniri, Trakya süt peyniri takip eder.

 

Beyaz Peynir Nasıl Üretilir?

Beyaz peynir üretiminde inek, keçi, koyun ve manda sütleri ayrı ayrı ya da birbirlerine karıştırılarak kullanılabilir. Tercih hangisi olursa olsun beyaz peynir yapılırken sütün pastörize edilmesi şarttır. Sütün içeriğinde bulunan ve bazı hastalıkların tetikleyicisi olan bazı maddeler ancak sütün pastörize edilmesi ile ortadan kalkar. Sütü pastörize etmek için önce sütü ortalama 65 derece sıcaklığa kadar ısıtıp yarım saat kadar bu sıcaklıkta bekletmeniz gerekir. Ardından, sırasıyla soğutma ve mayalama işlemleri gerçekleştirilir.

 

Beyaz peynir üretiminde soğutma işleminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, sütün belirli bir ısıda korunması gerekliliğidir. Genelde sütün ısısının 30 derecede tutulması gerekir. Soğutma işlemi gerçekleşip sütün ısının 30 derece sabitlendiğinden emin olunduktan sonra süte maya ilave edilir. (10 litre süt için 1,5 kapak maya sulandırılarak konulur) Maya ilave edildikten sonra sütü kaynatmakta olduğunuz tencere ya da kazanı hazırladığınız peynirin pütür pütür olmaması için sarsmamaya dikkat etmelisiniz. Mayalanma işleminin ardından sütün pıhtılaşması gelir. Mayanın ilave edilmesiyle 1,5 saat içinde pıhtılaşmaya başlayan süt 5’er dakikalık aralarla bir bıçak yardımı ile kesilir. Pıhtının iyice parçalanmasından sonra, doğal süzme yöntemi ile hazırlanmış kalıplara süzülmesi sağlanır. Bunun için en iyi yol pıhtıyı temiz bir tülbendin içine yerleştirmek ve ağzını sıkıca kapatmaktır. Ortalama yarım saat bu işlem için yeterlidir.

 

Doğal süzme yönteminden sonra sırada presleme vardır ki buna baskılı süzme işlemi de denilir. Tülbendin içindeki pıhtının üzerine baskı uygulanması ile gerçekleştirilir ve aşağı yukarı beş saat kadar bir süre alır. Süzülme işlemi tamamlanmış tülbent içindeki bu peynir artık teleme adıyla anılır. Teleme sertleşmeden kalıplara alınarak salamura yani tuzlama işlemi gerçekleştirilir. Tuzlamanın peynirin lezzeti üzerinde olduğu kadar görünümü üzerinde de etkisi büyüktür. Salamuradan çıkarılan peynir dinlendirilmeye alınır. Dinlenme süresi 12 saat ile 4 gün arasında gerçekleştirilir. Paketlemesi yapılan peynirler olgunlaşmasının gerçekleşmesi için depolara alınır.

 

Peynir, peynir çeşitleri, zeytin ve zeytinyağı, köy yumurtası, yöresel sucuk, pastırma gibi birçok şarküteri ürünleri için online satış siteleri mevcut. Bunlardan bazıları olsada yesek, hasanbey çiftliği, memleketten gelsin, tazemasa ismiyle hizmet veren online mağazalar. Dönemsel yayınlanan kampanyaları ve indirim kuponlarını tikokupon.com üzerinden takip edebilirsiniz.

 

Yazar Hakkında

Uzun yıllardır beslenme, peynir ve peynir çeşitleri ile ilgili araştırmalar yapan yazar, dünyaca ünlü peynir çeşitleri ile ilgili kaleme aldığı makaleleri internet ortamında sizlerle paylaşıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Market, Organik Gıda ve Yemek Sipariş Siteleri İndirim Kuponları – Eylül, 2023

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.