obilir > Konular > İş Dünyası > Halkla İlişkiler > Basın Bülteni Yazmanın İpuçları

Basın Bülteni Yazmanın İpuçları

Şirketiniz, web siteniz veya yeni ürününüzün tanıtımı için siz de bir basın bülteni hazırlayarak çeşitli medya kurumları, online tanıtım mecralarına gönderebilir, bilinilirliğinizi arttırabilirsiniz. “Dile kolay” dediğinizi duyar gibiyim. Oysaki bazı temel kurallara dikkat ederek siz de basın bülteni yazabilirsiniz!.. Basın bülteninizi kaleme almadan önce aklınızdaki düşünceleri doğru bir şekilde harmanladığınızdan emin olun. Eğer düşünceniz ürün, şirket ya da hizmetiniz ile ilgili bilgi aktarmak yerine tanıtım yapmak yönündeyse şunu bilmelisiniz ki; satış kampanyasını andıran bir bülten yazmaktaysanız vaktinizi boşa harcıyorsunuz demektir. Satış ve pazarlamayı andıran yazılar hedef kitlenize asla ulaşmazlar.

Peki basın bülteninizi kaleme alırken nelere dikkat etmelisiniz. İşte size basın bülteni yazımının ipuçları;

• Aktaracağınız bilgi konusunda seçici olun: Paylaştığınız bilginin reklam içerikli değil haber değeri taşıdığından emin olun.
  • Okuyucuyu yakalayın: Aktardığınız bilgi okucuyu yakalamalı ve bülteni neden okumakta olduklarını ve neden okumaya devam etmeleri gerektiğini hızlıca kavramalarını sağlamalı.
  • Doğru şekilde  açıklayıcı olun: Bültene her zaman aktaracağınız haberin kısa özeti ile başlayın, bültenin yazıldığı markanın kimliğini daha sonra aktarın. Her zaman sıralamayı bu şekilde yapın, asla önce bülteni yazan kimliğini ön plana çıkarmayın.
  • Bağlantı kurulabilir olsun: Eğer bir bülten okuyor olsaydınız onu kendiniz ile ilişkilendirmek istermiydiniz? Unutmayın ki insanlar kendileri ile okudukları arasında bağlantı kurmayı severler.
  • Kelimeleri özenle seçin: Basın bülteni yazarken çok fazla edebiyat yapmaktan, fazla sıfat kullanımından ya da argodan kaçının. Bozuk ve argo dille yazılmış bir bülten okuyucunun uzaklaşmasına neden olacaktır.
  • Gerçekleri yazın: Kaleme aldığınız bültenin dayanağı “gerçekler” olsun. Unutmayın yalancıları kimse sevmez!
  • Bülteninizde yeterli sayıda iletişim bilgisi olsun: Telefon, faks, adres hatta e-mail gibi bütün iletişim bilgilerinizi paylaştığınızdan emin olun. Tüm bu iletişim bilgilerine şirket adınızı ve irtibat kurulabilecek kişi adını yazmayı da unutmayın.
  • Tüm bilgilerin tek sayfada toplanmasını sağlayın: Bülteninizi bir sayfa ile sınırlandırmayı hedeflemelisiniz; hiç kimse çok kısa bir bültene ilgi göstermeyeceği gibi sayfalar boyu uzayan bir bülteni de okumak istemeyecektir.
  • Formata dikkat edin: Bülteninizi yazmakta olduğunuz mecra seçimine göre özel bir formatta yazmak durumunda kalabilirsiniz. (örnek olarak farklı sektörlere hitap eden dergileri ele alabilirsiniz)  Önerilen özel bir format varsa ve siz de bülteninizi bu formatta yazmakta başarısız oluranız tüm çabanızı çöpe atmak şirketinizi yangına atmaktan daha akıllıca bir seçim olacaktır. Doğru formatta ve düzgün yazılmış bir basın bülteni sadece şirketinize dikkat çekmekle kalmaz aynı zamanda pek çok medya geri çıktısı elde etmenizi de sağlar. Eğer doğru formatta bülteninizi hazırlamamışsanız ve hepsinin de ötesinde okuyucunun ilgisini de çekememişseniz bu senaryo asla gerçekleşmeyecektir.

Yazar Hakkında

SEO altyapısıyla oluşturulmuş Türkiyedeki ilk “Article Marketing” projesi olan “Makale Marketi”nde Editör ve Kurumsal İletişim Danışmanı olarak çalışmaktadır. Eğer siz de işiniz ile alakalı potansiyel hedeflerinize ulaşmak ve web sitenizin trafiğini arttırmak istiyorsanız Makale Marketi Sistemi‘ne Şimdi Kaydolun!

İletişim için: bahar [at] pbailetisim.com

İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya En Etkin Nasıl Kullanılır?

Sosyal Medya, Wikipedia’da yer alan tanımı itibariyle “tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş …